Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekaný návrh Británie: Pomůžeme Turecku do EU

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Ankara – Britský ministr Boris Johnson se vydal na návštěvu Turecka. Kromě toho, že se tam pokoušel napravit své dřívější kritické výroky o této zemi, vyjádřil britský ministr zahraničí vůli pomoci Ankaře při vstupu do Evropské unie.

Británie bude podporovat Turecko při snaze vstoupit do EU, a to i navzdory tomu, že si Britové 23. června odhlasovali opuštění bloku. V pondělí to podle serveru Politico při návštěvě Turecka oznámil Johnson.

„Možná opouštíme Evropskou unii, ale neopouštíme Evropu," cituje Johnsona s odvoláním na agenturu AFP server Politico. Britský ministr zahraničí dodal, že Velká Británie „Turecku v každém případě pomůže".

Několik evropských politiků však už v poslední době naznačilo, že vstup Turecka do EU není možný. Vídeň dokonce navrhla ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou kvůli rozsáhlým čistkám, které v Turecku vypukly po červencovém neúspěšném pokusu o vojenský převrat. Na neformálním summitu v Bratislavě však s tímto návrhem Rakousko neupělo.

Johnson se snažil utišit spory mezi Londýnem a Ankarou, které se týkaly údajné britské podpory červencového pokusu o převrat v zemi. Velká Británie bude stát „bok po boku Ankaře," slíbil při návštěvě Johnson.

Zdroj: YouTube

Britský ministr zahraničí také navštívil tábor pro syrské uprchlíky a pochválil Turecko za „mimořádnou práci", kterou odvedlo ve snaze omezit uprchlickou krizi.

Témata:  Turecko EU Boris Johnson

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.