Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU je rozpolcena. Vznikne společná evropská armáda?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Ve slovenské metropoli se dnes koná neformální schůzka ministrů obrany EU. V poslední době se začalo více hovořit o vzniku společné evropské armády, Velká Británie ovšem s návrhem nesouhlasí.

"Souhlasíme, že Evropa potřebuje zareagovat na výzvy ohledně terorismu a migrace. Budeme se ale nadále stavět proti myšlence unijní armády nebo proti unijnímu vojenskému velení, což by jednoduše podkopávalo NATO. NATO musí zůstat základem naší obrany a obrany Evropy," řekl britský ministr obrany Michael Fallon.

Těsnější spolupráci zemí evropské osmadvacítky by naopak uvítala německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. "Nejde o krok směrem k vytvoření evropské armády. Cílem je sloučit rozdílné síly, abychom byli schopni rychlejšího jednání. Evropa je příliš pomalá, evropská odpověď na krize přichází někdy se zpožděním. Potřebujeme společný evropský postup," řekla ministryně. "Potřebujeme silnou Evropu. Všechno, co posiluje Evropu v obraně, posiluje i NATO," dodala.

Prohloubení spolupráce armád unijních zemí prosazuje spolu Berlínem i Paříž - Německo a Francie budou po brexitu vojensky nejsilnější unijní státy.

Témata:  EU NATO (Severoatlantická aliance) Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy