Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexičané vyrazili do ulic. Protestovali proti vládě i neschopnosti policie

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Od zmizení 43 studentů ve městě Iguala na jihu Mexika uplynuly dva roky a případ je stále nevyřešen. Do ulic mexické metropole proto vyšly demonstrovat tisíce lidí.

V čele průvodu šli rodiče pohřešovaných mladých lidí. Skandovali hesla proti vládě, která podle nich zamlčuje pravdu o osudu jejich dětí. "Chceme je živé. Už jsou to dva roky bolesti a utrpení. Tato prokletá vláda nás už dva roky tahá za nos, svolává schůze, ale nikdy nic nevyřešila. S vaší pomocí svrhneme tuto prohnilou vládu," prohlásil mluvčí rodin.

Mexická justice tvrdí, že studenty, kteří přišli do města připravovat demonstraci, zatkli zkorumpovaní policisté a předali drogovému gangu. Jeho členové si podle úřadů studenty spletli s členy konkurenční drogové organizace, studenty zabili a jejich těla spálili na skládce. Nezávislí experti ale tuto oficiální verzi zpochybnili. Podle nich je nemožné, aby bylo na uvedené skládce spáleno tolik těl.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto už dříve slíbil, že nechá rozšířit vyšetřování, aby byli zjištěni konkrétní viníci. A to i kdyby mělo jít o příslušníky bezpečnostních sil nebo činitele tamních úřadů. Osud 43 studentů, jejichž zmizení v noci na 27. září 2014 vyvolalo po celém světě rozhořčení a v Mexiku vlnu protivládních demonstrací, ale stále není objasněn.

Témata:  Mexiko demonstrace v Mexiku vraždy v Mexiku

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy