reklama

Hlasování se zúčastnilo 69,7 procenta registrovaných voličů, kteří schválili všech 29 navržených úprav základního zákona země.

Referendum, pro jehož platnost stačila účast jen 25 procent voličů, především potvrdilo prodloužení funkčního období prezidenta z dosavadních pěti let na sedm. Pro bylo 91,2 procenta hlasujících.

Obdobný počet účastníků řekl "ano" také ostatním navrženým změnám. Ty přinášejí hlavě státu například pravomoc vypisovat podle svého uvážení předčasné parlamentní volby nebo ustavit funkce prvního viceprezidenta a viceprezidenta. První viceprezident se přitom stane místo premiéra druhým nejvyšším představitelem státu, který v případě nutnosti zastupuje prezidenta.

Pro zrušení limitu 35 let pro prezidentské kandidáty se vyjádřilo 91 procent voličů. Tato úprava otevírá možnost synovi čtyřiapadesátiletého Alijeva, aby nastoupil do čela státu po svém otci. Haidarovi Alijevovi je nyní 19 let.

Klan rodiny Alijevů v zemi vládne tvrdou rukou už téměř čtvrt století a ovládá všechny mocenské páky, parlament, soudy i média. Referendum důrazně kritizovala opozice, obhájci lidských práv i Rada Evropy.