Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diplomacie pddle Hizballáhu nefunguje, o Sýrii se rohodne na bojišti

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bejrút - Diplomatické řešení občanské války v Sýrii je dle hnutí Hizballáh neprůchodné a rozhodne se jedině na bojišti. Syrská armáda dnes v Halabu začala pozemní operaci.

Prohlášení Hizballáhu přinesl libanonský deník Al-Akbar. Bojovníci šíitského hnutí bojují v sousední Sýrii na straně vládních jednotek prezidenta Bašára Asada.

"Neexistují vyhlídky pro politické řešení... konečné slovo zazní na bojišti," citoval deník vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha. "Situace se zkomplikovala zejména po vyhrocení americko-ruských vztahů a po pokračující krizi důvěry mezi oběma stranami," dodal.

Syrský konflikt trvá již více než pět let, zemřelo již na 300.000 lidí. Dalších několik milionů Syřanů se ocitlo bez střechy nad hlavou.

Syrská armáda a její spojenci dnes zaútočili na povstaleckou část města Halab současně na čtyřech frontách. Jde o první pozemní operaci proti části města ovládaného opozicí.

Dnes vojsko postoupilo do centra města a obsadilo tam několik budov. Bojuje se v okolí tábora Handarát severně od centra, u blízké nemocnice Kindí, v centrální čtvrti Rášidín a na jihozápadě města. Zástupce povstalců řekl, že prozatím byly útoky odraženy, ale že provládní síly se mobilizují v dalších dvou oblastech. "Dnes použili mnoho vrtulníků a také barelové bomby," citovala ho agentura Reuters.

Turecko, které se bojů na severu Sýrie účastní, oznámilo, že je připraveno zúčastnit se operace proti Rakce, kde má hlavní sídlo teroristická organizace Islámský stát. Jeho ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu však vyloučil spolupráci Ankary se syrskými Kurdy v této operaci.

Témata:  Hizballáh Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy