Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská uzavřenost může zemi zničit, varují odborníci

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko by v brzké době mohlo doplatit na svou posedlost západními agenty. Podle průzkumů, na které odkazuje agentura Bloomberg, mu totiž hrozí, že ztratí kontrolu nad důležitými statistickými daty, která jsou pro každou zemi potřebná k vyhodnocování stavu ekonomiky.

Všechny organizace na seznamu západních agentů musí podle agentury svou práci předkládat pro posouzení vládním úředníkům. Ruská posedlost se ale projevuje i tak, že všechny publikované výsledky musí být označeny speiální značkou určenou právě zahraničním agentům.

Na seznamu je například uvedena známá sociologická agentura Levada, která byla potrestána za příjímání finančních příspěvků od zahraničních dárců. Panují přitom spekulace, že za uvedením této společnosti na seznam stojí nedávný průzkum, podle kterého ztrácí strana prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko voliče.

Právě průzkumy a sociologická šetření jsou ale nutná pro správné směřování státu a ekonomiky. Podle agentury tak hrozí, že se Rusko díky seznamu nepohodlných společností odstřihne od reality a dojde k rozhodnutím, které mohou zlikvidovat státní kasu.

Odborníci navíc upozorňují, že v polouzavřeném systému, kterým Rusko je, ve skutečnosti ani nelze fungovat bez veřejných průzkumů. Putinova vláda by pak jednoduše neměla přehled o tom,  se ve skutečnosti děje.

Právě nezávislé organizace zajišťují důvěryhodnost a zároveň jejich dostatečné množství obstará i vzájemnou kontrolu. Rusko se ale tohoto scénáře neobává. Tvrdí, že má dostatek dat od ruských agentur a ty nezávisle tak zkrátka nepotřebuje.

Témata:  Rusko průzkumy

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy