Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo na nohou: Po třech letech stanula u soudu extremistka Zschäpeová, za vraždu cizinců jí hrozí doživotí

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Dnes poprvé po více než třech letech promluvila u německého soudu Beate Zschäpeová, jejíž skupina Národněsocialistické podzemí (NSU) zavraždila deset lidí. Ženě hrozí doživotní trest.

Zschäpeová (41) je ve velmi sledovaném procesu hlavní obžalovanou. Zbývající dva členové skupiny Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt už jsou po smrti. V roce 2011 spáchali sebevraždu, když jim na stopu přišla policie

V krátkém prohlášení dnes žena uvedla, že se v minulosti skutečně identifikovala s částí nacionálněsocialistických myšlenek. "Dnes lidi neposuzuji podle jejich původu a politických názorů, ale podle jejich chování," podotkla během 313. jednacího dne.

Podle státního zastupitelství vytvořila Zschäpeová s Mundlosem a Böhnhardtem buňku NSU, která v letech 2000 až 2007 zavraždila po celém Německu deset lidí - devět z nich bylo tureckého nebo řeckého původu, jedna německá policistka. Trojici jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004, které si vyžádaly 23 zraněných, a dále 15 případů přepadení bank.

Témata:  Beate Zschäpeová Německo extremismus soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy