Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrý test dronů nevyšel. Figuranty v Brdech hledal vrtulník

Dron neboli kvadrokoptéra
Dron neboli kvadrokoptéra
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Obecnice (Příbramsko) - Záchranáři chtěli dnes v bývalém vojenském prostoru Brdy použít bezpilotní letouny při simulované letecké nehodě. Nakonec ale musel figuranty v prostoru s nevybuchlou municí hledat vrtulník. Drony nemohly kvůli silnému větru vzlétnout.

Do cvičení se zapojilo šest desítek policistů, hasičů, záchranářů a dalších specialistů. Ověřili si, jak by zasahovali na dnešním území chráněné krajinné oblasti v prostoru, který neprošel pyrotechnickou očistou.

Cvičení navodilo situaci, kdy je po pádu pětimístného letadla jeden člověk mrtvý, dva zranění a zbylé dva cestující je potřeba najít. K troskám stroje nejprve přijeli dva policisté na čtyřkolkách, poté jejich velitel a postupně i další složky. "Cestu k místu neštěstí ale musel nejdříve zkontrolovat pyrotechnik s detektorem," sdělil ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Policisté chtěli vyzkoušet i malé bezpilotní letouny Brus, které nedávno převzali od Vojenského technického ústavu (VTÚ). Jejich použití ale zatím není možné. "Nebyl dokončen proces registrace, takže ještě nemohou do vzduchu," řekla ČTK mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Zástupci VTÚ proto do Brd přivezli vlastní drony, ani ty ale nakonec nevzlétly. Vítr totiž dopoledne na Houpáku dosahoval rychlosti deset a v nárazech 15 až 18 metrů za vteřinu, což jsou nadlimitní hodnoty. "Bezpilotní prostředek nám létá rámcově do deseti metrů za vteřinu, může létat i za většího větru, ale nesmí to být v poryvech," upozornil ředitel Vojenského technického ústavu letectva a protivzdušné obrany Petr Novotný.

Témata:  Vojenský Újezd Brdy Drony Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy