Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brdech propukne požár. Má zachovat unikátní vegetaci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Příbram - Hasiči v Brdech naplánovali na dnešek řízený požár, který má napomoci k zachování unikátní vegetace. Podle plánu péče o CHKO Brdy je nutné vřesoviště pravidelně zbavovat náletů a podle možností také řízeně po částech vypalovat.

Cvičení na bývalé dopadové ploše Jordán, která patří k nejcennějším přírodním lokalitám v Brdech, se účastní zhruba dvě stovky hasičů. Středočeští hasiči podle mluvčí Vladimíry Kerekové na místo zapůjčili dvě jednotky a techniku, konkrétně dvě cisterny a čerpadlo se třemi kilometry hadic. Zbytek podle ní organizují hasiči na plzeňské straně.

Na cílových plochách v někdejším vojenském prostoru, který je od Nového roku chráněnou krajinnou oblastí, byla působením armády odstraněna smrková monokultura a vznikla cenná lokalita stepního charakteru. Dělostřelba rozrývala půdu a důležitou roli měly i doprovodné požáry, které bránily trvalému zarůstání vřesovišť dřevinami. Po požáru se totiž rychleji obnovovaly vřesy a byliny než dřeviny jako například bříza.

"Z pohledu ochrany přírody se jedná o jeden z nejvhodnějších managementů pro tento biotop, pro vřesoviště, která tam jsou," uvedla k dnešnímu cvičení krajinná ekoložka Hana Mayerová z CHKO Brdy. Odmítla názor, že akce měla být naplánována na jiné období, aby požár neohrožoval živočichy. "Udělali jsme všechno pro to, aby rizika pro živočichy byla minimální," řekla.

Starosta Strašic Jiří Hahner (ODS) uvedl, že Strašice posílaly na místo svou jednotku dobrovolných hasičů, kteří by měli pomáhat dohlížet a kontrolovat šíření požáru. Sraz měli hasiči ráno v Zaječově. Naopak starosta Obecnice Josef Karas (nezávislý) o cvičení nebyl informován.

Témata:  Vojenský Újezd Brdy příroda hasiči

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy