Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidstvo musí najít život na jiné plantě, jinak je odsouzeno k zániku, varuje Hawking

Stephen Hawking
Stephen Hawking
Foto: news.com

Londýn – Lidstvo by se mělo věnovat dobývání jiných planet. Uvedl to slavný vědec Stephen Hawking. Varuje, že pokud lidská rasa nezjistí, jak opustit planetu Zemi, je odsouzena k zániku.

Hawking vydal knihu s názvem „Jak vyrobit vesmírnou loď, ve které tvrdí, že život na Zemi je vystaven neustále se zvětšujícímu nebezpečí. Je proto téměř nevyhnutelné, že bude planeta zničena – ať už v důsledku živelné pohromy nebo jiným způsobem. Informuje o tom server Express.

„Věřím, že život na Zemi čelí stále rostoucímu riziku, že bude zničen katastrofou, jako je například náhlá jaderná válka, kvůli geneticky modifikovaným virům, nebo jiným nebezpečím. Myslím, že lidská rasa nemá žádnou budoucnost, pokud neodcestuje do vesmíru," uvedl ve své knize.

„Musíme inspirovat další generaci, aby se angažovala v otázce vesmíru a ve vědě obecně. Musíme se ptát: Co najdeme, když budeme cestovat do vesmíru? Je tu cizí život, nebo jsme sami? Jak vypadá západ slunce na Marsu?" vysvětluje Hawking.

Zároveň ale před několika dny varoval svět před snahou kontaktovat mimozemšťany. Lidé by se je podle něj neměli pokoušet ani pozvat na naši planetu. Ve svém novém pořadu Stephen Hawking's favourite places podotkl, že „setkání pokročilou civilizací by mohlo být stejné, jako když se domorodí Američané setkali s Kolumbem". Mohli bychom prý dopadnout stejně špatně.

Není to poprvé, co profesor Hawking vyjádřil své názory ohledně pochmurné budoucnosti lidstva. V roce 2010 varoval, že „hrozí, že lidstvo zničí samo sebe chamtivostí a hloupostí." To stejné zopakoval na začátku tohoto roku v rozhovoru s Larrym Kingem.

„Rozhodně jsme se nestali méně chamtivými nebo méně hloupými. Před šesti lety jsem varoval před znečištěním a přelidněním. A situace se od té doby ještě zhoršila. Populace vzrostla o půl miliardy od našeho posledního rozhovoru a konec je v nedohlednu," posteskl si.

Témata:  Stephen Hawking vesmir lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy