Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý mistr v zápase verboval pro IS, v Iráku ho zabil americký letoun

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Moskva - Při útoku amerického bezpilotního letounu v Iráku zemřel někdejší mistr Evropy v zápase ve volném stylu Čamsulvar Čamsulvarajev (32). Po zanechání sportovní kariéry se Čamsulvarajev podle tisku v roce 2014 přidal k bojovníkům IS.

Podle ruských médií stroj zaútočil na území, které má pod kontrolou teroristická organizace Islámský stát (IS). Čamsulvarajev se údajně podílel na verbování a výcviku nových členů pro IS.

Podle analytičky Joanny Paraszczukové, která se specializuje na působení Kavkazanů v IS, zaútočil americký dron před několika dny nedaleko Mosulu na auto s šesti předpokládanými členy IS. Všichni zahynuli.

„Bývalý sportovec se podle tajných služeb zabýval verbováním a výcvikem sebevražedných atentátnic," napsal internetový list Gazeta.ru, který připomněl, že to nebyl první zápasník ruského původu zabitý kvůli podezření z terorismu, ale měl z nich nesporně nejvíce titulů.

Při stejném útoku také zahynul populární dagestánský kazatel Muchammad Achmedov. Ten do Sýrie přicestoval loni ze Saúdské Arábie, když byl vyloučen z islámské univerzity v Medíně, podobně jako několik dalších dagestánských studentů. Dříve prý neměl v Rusku žádné potíže s úřady.

Čamsulvarajev pocházel z Machačkaly, metropole autonomního Dagestánu na jihu Ruska, ale kvůli tvrdé konkurenci o nominaci do ruské reprezentace přijal ázerbájdžánské občanství. Ve váhové kategorii do 74 kilogramů zvítězil v roce 2009 na mistrovství Evropy, kde získal i tři bronzové medaile z let 2007, 2008 a 2010. Z mistrovství světa v letech 2007 a 2009 si odvezl bronz a stříbro.

Autonomní Dagestán patří mezi nejvíce neklidné oblasti na severním Kavkaze, odkud v posledních letech stovky islamistů odešly bojovat do Sýrie a Iráku.

Témata:  Irák Islámský stát Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy