Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Virus zika řádí v Thajsku, mezi dětmi se objevila mikrocefalie

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Bangkok - Thajsko dnes potvrdilo první dva případy dětí s mikrocefalií způsobenou virem zika. Nákaza se asijskou zemí rychle šíří, v posledních týdnech v průměru přibývalo 20 nových pacientů za týden.

Je to také poprvé, co byla mikrocefalie v jihovýchodní Asii spojena s virem zika, informovala agentura Reuters odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

Thajské ministerstvo zdravotnictví tento týden uvedlo, že prověřuje čtyři případy mikrocefalie, jež by mohly být spojené s virem zika, u tří novorozenců a jednoho nenarozeného dítěte v 37. týdnu.

Virem zika se letos v Thajsku nakazily už více než dvě stovky lidí a Thajsko patří k nejhůře postiženým zemím regionu. Nejvíce zasaženou zemí jihovýchodní Asie je Singapur, který registruje přes 300 případů infekce. Další případy jsou hlášeny z Malajsie a Filipín.

Zdravotničtí experti opakovaně apelovali na Thajsko, aby otevřeněji informovalo o šíření viru zika, který je spojován s abnormálním vývojem mozku lidského plodu. Thajsko se zdráhalo rozsah nákazy zveřejňovat, aby nepoškodilo výnosný turistický průmysl.

Nynější epidemie ziky trvá asi rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy.

Témata:  Thajsko virus Zika děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy