Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středoškolák plánoval teroristický útok, dostával šifry od člena IS, Francouzi ho zatkli

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Ve vazbě skončil další francouzský středoškolák. Čelí obvinění, že ve spolčení s islamisty v cizině připravoval teroristický útok.

Nejmenovaný chlapec (15) byl prostřednictvím šifrované elektronické komunikace ve styku s francouzským radikálem a členem Islámského státu Rachidem Kassimem, který se z oblasti Sýrie a Iráku pokouší na dálku řídit své nově získané přívržence ve Francii.

Hoch byl zatčen ještě ve středu ráno v bydlišti svých rodičů v Domontu a následně byl zadržen na 48 hodin v cele tajné služby, než v pátek předstoupil před soud. Zadržení podle zdroje souviselo s podezřením, že se chlapec "chystá přejít k činu", ale ve vazbě "ujišťoval, že by se plánu vzdal".

Středoškolák byl prostřednictvím šifrované sítě v kontaktu také s jiným patnáctiletým chlapcem, který byl v polovině září zatčen v Paříži rovněž pro podezření z plánování útoku ve spolčení s Kassimem.

Kassim je podezřelý, že podnítil vraždu policisty a jeho partnerky, spáchanou 13. června v Magnanville u Paříže, jakož i podřezání kněze v kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray 26. července. Kassim prý také řídil komando tří žen, dopadené na počátku září po odhalení auta s plynovými bombami v Paříži.

Témata:  Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy