Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minské dohody váznou, armáda a povstalci se stáhli pouze z jedné oblasti

Ukrajinské velení armády
Ukrajinské velení armády
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Podle zářijové dohody z Minsku o oddělení bojujících stran na východě Ukrajiny by se měly obě strany stáhnout ze tří míst. Prozatím se tak stalo pouze na jednom.

Ukrajinské vládní síly a proruští povstalci oznámili, že stáhli své těžké zbraně pouze z jedné ze tří oblastí ležících na frontové linii na východě Ukrajiny. Zatím došlo ke stažení sil z oblasti vesnice Zolote severozápadně od povstalci drženého Luhansku.

Zářijovou dohodu podepsali zástupci Kyjeva, Moskvy i donbaských povstalců. Nárazníková zóna měla být podle dokumentu zatím vytvořena ve třech sektorech fronty v Luhanské oblasti. Ze dvou oblastí, severovýchodně od Luhansku a jižně od Doněcku, se ale ani jedna ze stran zatím nestáhla a navzájem se obviňují z neochoty tak učinit.

Zástupci mise OBSE uvedli, že jejich pozorovatelé nemohou stahování jednotek detailně sledovat vzhledem k tomu, že jsou zmiňované oblasti zaminované.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.