Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarové hlasují o kvótách, muslimové mají z referenda obavy

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť - Dnes v 06:00 SELČ se v Maďarsku otevřely volební místnosti. Lidé v referendu hlasují o povinných kvótách na přerozdělování uprchlíků. Aby byly výsledky plebiscitu platné, musí účast přesáhnout 50 procent.

Hlasování potrvá do 19:00 SELČ. První předběžné výsledky se očekávají po 20:00 SELČ. K platnosti referenda je nutné, aby v něm odevzdalo platný hlas přes 50 procent registrovaných voličů. Podle průzkumu jich je rozhodnuto jít k volbám jen 46 procent. Předchozí průzkum ze září naznačoval, že by k urnám mohlo přijít 54 procent registrovaných voličů.

V prvních třech hodinách podle úřadů odhlasovalo skoro 600.000 z přibližně 8,3 milionu oprávněných voličů, účast dosáhla 7,25 procenta. V Budapešti je účast nižší, než na venkově.

Sám premiér Viktor Orbán, který hlasoval v Budapešti, novinářům řekl, že by příští týden - vyzbrojen vyzněním referenda - chtěl jet do Bruselu a začít jednat. "S pomocí výsledku referenda - pokud to bude náležitý výsledek - zkusím dosáhnout toho, abychom v Maďarsku nemuseli přijímat lidi, s nimiž nechceme žít," řekl. Naznačil, že po referendu by mohly následovat i změny v ústavě.

Orbán ještě v sobotu vyzýval Maďary, aby přišli hlasovat a kvóty odmítli. "Referendem můžeme vyslat poselství všem Evropanům, říci jim, že je to na nás, evropských občanech, abychom společnými silami přivedli EU k rozumu, nebo ji nechali rozpadnout se," uvedl v příspěvku v deníku Magyar Idök.

Muslimové v Maďarsku mají z referenda obavy:

"Hlasovala jsem (proti kvótám), protože i v naší zemi máme hodně chudých lidí a pokud by další chudí přišli, tak budeme ještě chudší a budeme muset víc pracovat," řekla Reuters Erzsébet Virágová u budapešťského nádraží, které loni v létě bylo plné uprchlíků, čekajících na vlaky do Vídně.

Maďarská vláda je v Bruselu a v některých dalších západních metropolí ostře kritizovaná za tvrdou protiimigrační politiku. Orbán ale tvrdí, že Maďarsko uzavřením hranic před ilegální migrací jen plní své povinnosti a chrání vnější hranice Evropské unie.

Kvóty přijala loni v září většina členských zemí EU na jednání ministrů vnitra přes nesouhlas Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska.

V loňském roce přes Maďarsko prošlo asi 400.000 migrantů, většina z nich před vztyčením kontroverzního plotu na jižní maďarské hranici. Naprostá většina pokračovala přes jeho území dál přes Rakousko do Německa a dalších zemí na západě a severu Evropy.

Témata:  Maďarsko referendum uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.