Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Islámského státu se blíží. Ale pak přijdou velké problémy, varuje odborník

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn – Skupina zvaná Islámský stát se blíží ke svému konci. Myslí si to expert na terorismus, podle kterého se IS během šesti měsíců zhroutí. Přesto to podle něj nebude znamenat konec nebezpečí. Do Evropy se totiž začnou vracet bojovníci, kteří se budou chtít pomstít.

Islámský stát brzy padne, vysídlení bojovníci se pravděpodobně pomstí tím, že spáchají vlnu útoků na Západě. Varoval před tím think-tank Quilliam Foundation, který se specializuje na extremismus. Jeho zástupce Adam Deen věří, že IS padne do dubna příštího roku. Přispějí k tomu podle něj také britské, americké a ruské letecké údery. Koaliční síly pak prý bojovníky z Iráku i Sýrie úplně vyženou.

Už teď skupina ztratila asi polovinu svého někdejšího území, přišla o finance z ropy, kterou prodávala, takže zavedla proto velmi vysoké daně. Právě zvýšení daní pak podle serveru Express způsobuje, že se někdejší stoupenci IS od skupiny odvracejí.

Deen také varoval, že bojovníci se postupně přidávají k jiným skupinám, nejvíce k al-Káidě. Zároveň se domnívá, že se někteří bojovníci budou vracet na Západ, kde budou provádět ve snaze o pomstu další krvavé útoky.

FBI minulý týden uvedla, že západní země čelí bezprecedentní hrozbě ze strany teroristů, kteří cestují z Iráku a Sýrie. Šéf agentury James Comey před americkým Kongresem varoval, že vznikne „někdy v horizontu dvou až pěti let diaspora teroristů, jakou jsme ještě neviděli".

„Ne všichni zabijáci Islámského státu zemřou na bojišti," uvedl Comey. Deen dodává, že IS má jistou vážnost, protože ustanovil chalífát, který je přímo pod jeho kontrolou a který zavedl vlastní zákony a způsob života. „Nicméně jeho území se zmenšuje," upozorňuje.

„Nyní ovládá asi polovinu toho, co měl v roce 2014, a půdu pod nohama bude ztrácet i nadále. Především tváří v tvář těžkým útokům leteckým úderům a zásahům pozemních sil. Organizaci čeká pravděpodobně jen šest dalších měsíců, pak zbude jen jméno, propagandistická mašina. Máme zprávy o tom, že bojovníci odchází k jiným skupinám v regionu," uvedl.

Silnou pozici se pak díky tomu prý udrží především al-Káida, která bude mít ze situace největší prospěch. „Musíme být opatrní, to si bezpečnostní služby uvědomují. Ví, že se britští bojovníci budou budou vracet domů. Měli svůj chalífát, islamistickou utopii, kterou jim někdo vzal, a Británie v tom hrála velkou roli, takže se asi budou chtít pomstít," uvedl Deen.

Cíle IS se podle něj změnily. „Bez státu se skupina stane čistě teoretickou organizací a bude používat propagandu, aby ospravedlnila zabití co největšího počtu nevěřících. Bude podporovat své stoupence v útocích na Velkou Británii, Francii, Belgii, Německo a USA zevnitř," dodal.

Témata:  Islámský stát Velká Británie terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy