Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisk tepe Orbána: Jeho referendum ztroskotalo, tím to ale nekončí

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Berlín/Budapešť - Podle německých médií lze výsledky maďarského referenda o uprchlických kvótách hodnotit jako nezdar politiky premiéra Viktora Orbána. Svou protiunijní rétoriku ale patrně nezmění, jelikož mu udržuje popularitu.

Kvóty sice v referendu odmítlo přes 98 procent hlasujících, volební účast se ale pohybovala kolem 40 procent.

Server Spiegel Online proto hovoří o porážce. "Maďarský pravicově-konzervativní premiér Viktor Orbán vyzval národ, aby odmítl přerozdělování uprchlíků. Teď je jasné: Orbánovo referendum ztroskotalo," uvedl zase deník Süddeutsche Zeitung.

"Přes deset milionů eur investovala maďarská vláda do kampaně bez politického vkusu. Reklamou v rádiu a televizi i plakáty se Orbánova vláda pokusila vtlouci lidem do hlavy, co si mají myslet: Že migranti a teroristé jsou jedno a to samé," stojí v komentáři veřejnoprávní televize ARD.

Velmi podobně to vidí deník Die Welt. Z části se podle něj dá lidové hlasování interpretovat jako porážka, zejména proto, kolik maďarská vláda do antiuprchlické kampaně investovala. Na druhou stranu je podle něj pravděpodobné, že většina Maďarů, kteří zůstali doma, zastává stejný názor, jako ti, co hlasovali.

"Trvající poměřování sil s 'těmi v Bruselu' může zvětšit Orbánovy šance na volební úspěch v roce 2018," domnívá se Die Welt.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy