Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaljulaidová bude estonskou prezidentkou, inaugurace proběhne 10. října

Kersti Kaljulaidová
Kersti Kaljulaidová
Foto: Reprofoto YouTube

Tallinn - Kersti Kaljulaidová, která dosud působila v Evropském účetním dvoře, byla dnes zvolena prezidentkou Estonska. V klání neměla soupeře. Inaugurace by se měla konat 10. října.

"Děkuji za důvěru a hlasy," poděkovala první estonská prezidentka poté, co ji podpořilo 81 ze 101 poslanců.

Na její podpoře se předem dohodla většina parlamentních stran. Jen 17 zákonodárců hlasovalo proti. Ke zvolení bylo zapotřebí nejméně 68 hlasů, uvedla agentura TASS.

Kaljulaidová při registraci kandidátů získala dokonce 90 hlasů, včetně všech členů vládní koalice a 23 opozičních poslanců, poznamenal TASS a dodal, že proti nové prezidentce byli jen konzervativci.

Novou hlavu státu nedokázal zvolit parlament během tří hlasování, která se konala na konci srpna. Následující měsíc neuspělo ani zvláštní voličské grémium. Celý proces se tak vrátil zpět do rukou parlamentu. Dosavadní prezident Toomas Hendrik Ilves (62), už nemohl kandidovat, protože je v úřadu dvě volební období. Jeho pravomoci vyprší tento měsíc.

Témata:  Estonsko Kersti Kaljulaidová

Aktuálně se děje

9. května 2024 12:21

Estonci budou moci hlasovat ve volbách prostřednictvím mobilního telefonu

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy