Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Jamajku a Haiti se řítí hurikán Matthew

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Miami (USA) - Nad Karibským mořem postupuje hurikán Matthew, který se blíží k pobřeží Jamajky, Haiti a Kuby. Doprovází jej vítr o rychlosti až 220 kilometrů v hodině, k severu se ale pohybuje rychlostí jen asi devíti kilometrů za hodinu.

Právě to podle meteorologů představuje velkou hrozbu, protože to znamená, že se přes ostrovní státy bude přesouvat déle. Jamajka a Haiti očekávají plný úder živlu ještě dnes v noci, Kuba v úterý. Úřady na Haiti již hlásí dva mrtvé.

"Obáváme se pomalého postupu hurikánu Matthew, který tak přinese na Haiti více deště. Země je přitom obzvláště náchylná k záplavám," řekl podle agentury Reuters šéf haitského meteorologického střediska Ronald Semelfort. Hurikán Matthew přirovnal k hurikánu Flora, který v roce 1963 zabil na ostrově tisíce lidí.

Matthew, který je na pětistupňové škále teď na čtvrtém stupni síly, se dnes kolem 17:00 SELČ pohyboval asi 330 kilometrů jihovýchodně od jamajské metropole Kingstonu a 440 kilometrů jihozápadně od haitského hlavního města Port-au-Prince. Podle předpovědí by při přechodu bouře mohlo na Haiti a v Dominikánské republice napršet 40 až 100 centimetrů vody. Čekají se tak záplavy a sesuvy půdy.

Haiti, které je nejchudší zemí na západní polokouli, se navíc vedle úderu živlu připravuje na opožděné prezidentské volby. Ty se budou konat v neděli.

Témata:  hurikán hurikán Matthew

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy