Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán dostal facku. Novinář ho sjel za referendum

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Praha – I několik dní po maďarském referendu se stále vedou debaty, zda je jeho výsledek výhrou nebo prohrou maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten chtěl hlasováním poslat Bruselu vzkaz, že jeho země kvóty na migranty nechce. Drtivá většina voličů ho sice v referendu podpořila, nepřišlo jich ale dost, aby bylo platné. Podle novináře Attily Lovásze je věc naprosto jasná.

„Je to první opravdu velká facka pro vládu Viktora Orbána od roku 2010. Toto referendum je neplatné a to všechno, co okolo toho v tomto momentu Viktor Orbán a jeho vláda dělá, je vlastně něco, co nemá nic společného se skutečností," uvedl v rozhovoru pro pořad Dvacet minut Českého rozhlasu novinář Attila Lovász.

Stejně to podle něj zřejmě vidí i voliči. „Nezapomeňme na jednu velmi důležitou věc, že v tomto referendu hlasovalo přesně tolik voličů, kolik voličů má vládní strana Fidesz a protievropská strana Jobik. Ani o jednoho voliče víc. To znamená, že tento elektorát okolo 3,3 milionu voličů je ten elektorát, který je schopný na pokyn Viktora Orbána hlasovat pro cokoli. Ale tento elektorát Viktor Orbán neuměl zvýšit ani přesto, že rok a půl v Maďarsku probíhala masivní protimigrační kampaň," vysvětluje s tím, že tato kampaň byla nejdražší v dějinách země.

Právě tito voliči podle něj zřejmě dosadí Orbána do čela vlády i po volbách v roce 2018, jisté však je, že už premiér neumí získat nové voliče.

Z referenda se prý stal nejdražší mezivolební průzkum v historii Maďarska, za který země zaplatila dvě miliardy korun. „Odpovědět ano na otázku, kterou položila maďarská vláda v tomto referendu, bylo takříkajíc nemožné. Toto referendum se nazývalo jako referendum o kvótách, přičemž nebylo k kvótách," domnívá se.

Otázka, která doslova zněla: „Otázka zněla: Souhlasíte, aby Evropská unie mohla bez souhlasu maďarského národního shromáždění povinně usídlovat cizí státní příslušníky na území Maďarska?" podle něj neměla nic společného se skutečností.

Lovász připomněl, že podmínky pro referendum před několika lety zpřísnil právě Orbán, původní hranice pro platnost totiž byla jen 25 procent. „Jemu se vymstilo to, co si, co si on sám vymyslel," uvedl.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy