reklama

Od roku 2018 by podle ministra mělo ročně studovat medicínu o 1500 Britů více než teď. Vláda chce, aby zdravotní systém (National Health Service; NHS) byl soběstačný, co se týče lékařů, zdůraznil. Nechce proto, aby byl systém závislý na zahraničních odbornících, především evropských, kteří v tuto chvíli představují 25 procent zdravotnického personálu.

„Chceme, aby v NHS pracovalo více britských lékařů, zdravotníků a zdravotních sester," shrnula záměr premiérka Theresa Mayová, kterou cituje agentura AFP.

Ne všichni s tím ale souhlasí. „Myšlenka, že v otázce zdravotnického personálu můžeme být soběstační, je směšná. NHS bez volného pohybu osob (v rámci EU) míří ke katastrofě," varovala poslankyně opozičních labouristů Diane Abbottová. Záměr vlády hned odsoudila i skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

Tento plán vyvolal také kritiku ze strany hlavních lékařských odborů BMA, podle kterých „uzavření britských hranic a zastavení příchodu zahraničních lékařů by bylo špatnou zprávou pro kvalitu (zdravotní) péče" v Británii.