Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejde o vtip. Krym se neustále přibližuje k Rusku, zjistili vědci

"Bospor Kerčský"
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva – Anektovaný poloostrov Krym se neustále přibližuje k Rusku. Díky pohybu tektonických deset se hýbe asi o tři milimetry za rok.

Na vědecké konferenci v Moskvě to dnes řekl šéf Ústavu aplikované astronomie Ruské akademie věd Alexandr Ipatov. Vědci z tohoto ústavu se podle něj problematikou zabývají od roku 2014, kdy Rusko poloostrov Krym anektovalo. Podle měření se Krym přibližuje rychlostí 2,9 milimetru za rok.

„Po připojení Krymu k Rusku jsme se pokusili odpovědět na otázku, kam Krym směřuje. Zjistili jsme, že se přibližuje k Rusku," uvedl Ipatov. „Skutečně nejde o vtip, i když to tak může vypadat. Krym se posouvá směrem k severovýchodu," dodal.

Ipatov zaujal média i na konci srpna, kdy vyvrátil hypotézu, že záhadné signály vysílané z vesmíru pocházejí od mimozemšťanů. Zdrojem signálů byla podle astronomů ve skutečnosti stará vojenská družice ze sovětských dob.

Témata:  Krym Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy