Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsedkyně UKIP Jamesová končí. Straně šéfovala 18 dní

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Diane Jamesová (56) byla v čele Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) pouhých 18 dní. Jako důvod rezignace uvedla osobní a profesní důvody. Vyvstala otázka, kdo nyní euroskeptickou stranu vlastně řídí.

Jamesová patří k hlavním zastáncům odchodu Británie z Evropské unie a předsedkyní strany byla zvolena 16. září.

"Vyjasnilo se, že nemám dostatečnou autoritu, ani plnou podporu všech mých kolegů z Evropského parlamentu a stranických funkcionářů na to, abych mohla provést změny, které jsou podle mě nutné a na nichž jsem založila kampaň," uvedla ke své rezignaci.

Političku vybral do čele UKIP stranický sjezd, aby nahradila Nigela Farage. Ten z vedení strany, jíž šéfoval deset let, sám odstoupil. Po rezignaci Jamesové vyvstala otázka, kdo nyní UKIP vede. Paul Oakden, jenž byl úřadujícím předsedou strany po odchodu Farage, dnes podle BBC uvedl, že se musí poradit s volební komisí. Podle něj je ale šéfkou strany nadále Jamesová.

Dodal, že pokud volební komise "stále považuje za šéfa" Nigela Farage, bude to velmi zajímavé. Také Farage dnes připustil, že "technicky vzato" může být šéfem strany.

Témata:  UKIP Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy