Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naštvané Rusko: S Obamovou administrativou jsme skončili. Zazněla také vlna nadávek

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Pozastavení dohody Ruska a USA o likvidaci plutonia vyvolalo velký ohlas a politologové se snaží objasnit, co se za tímto krokem skrývá. Možná je to více než jen vyhrocená situace mezi oběma velmocemi. Tématem se v komentáři zabývá server The Moscow Times.

Když měl v říjnu 2014 Vladimir Putin projev při setkání klubu Valdaj v Soči, žertem připomenul přítomným ruskou jadernou sílu: "Ano, Sovětský svaz byl nazýván Horní Voltou s atomovkou. Možná, ale atomovek tam byla spousta." Dva roky poté Kreml zveřejnil podobnou zprávu, ale v méně humorném kontextu. V pondělí Vladimir Putin přednesl Státní dumě návrh, aby týkající se pozastavení dohody s USA o likvidaci plutonia.

Podle pozorovatelů má tento krok málo co do činění se samotnou likvidací tohoto prvku. Putin hovoří o "nepřátelských akcích USA proti Rusku, které jsou strategickou hrozbou pro stabilitu". Aby bylo možné dohodu obnovit, musí Washington snížit vojenskou přítomnost v zemích NATO, zmírnit sankce, zrušit takzvaný Magnitský zákon týkající se zmrazení majetku a zákazu vydávání víz ve vztahu k ruským úředníkům, dále pak poskytnout Rusku náhrady vzniklé v důsledku zmíněných sankcí.

Politolog Vladimir Frolov se domnívá, že plutonium v tomto směru má zvláštní roli. Tón a forma tohoto ultimata napovídá, že otázka plutonia je vlastně "vozidlem, které doručilo zprávu Američanům". Ti pochopitelně reagují a zejména mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby se upíná k nové legislativní úpravě. Jak uvedl před týdnem, pokračující válka v Sýrii může Rusku přinést "teroristické útoky na jeho území, včetně sestřelených letadel a vojáků v igelitových pytlích". Ruská odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Odpověď "Ti se dají z pytlů vybalit" může být interpretována jako "Jděte do ha*zlu!", píše se v komentáři.

Deník Moscow Times uvádí, že podle ruských zákonodárců nynější konfrontaci vyprovokovaly Spojené státy. "Informovali nás o možném zavedení dalších sankcí, řekli nám, že se teroristé mohou zaměřit na ruská města a že budeme ztrácet další letadla. Bylo by bláhové očekávat, že reakce Moskvy na takové agresivní útoky bude stále trpělivá," uvedl Alexej Puškov, bývalý šéf pro mezinárodní záležitosti Státní dumy a současný senátor strany Jednotné Rusko.

"Pomůžeme Sýrii zachovat její suverenitu. Samozřejmě by bylo lepší to udělat v součinnosti se zemí, jako je USA, ale co se dá dělat," komentoval situaci Leonid Kalašnikov, člen Státní dumy bývalý člen výboru pro mezinárodní záležitosti. 

Pro mnohé je ale poselství Moskvy jednoznačné a Vladimir Frolov ho neváhá nazvat pravým jménem. "Kreml s Obamovou administrativou skončil. Je po rozhovorech!"

"Náhradní válka"

Existují i názory, že pozastavení dohody ohledně likvidace plutonia je rovněž ruskou odpovědí na neúspěšné dohody o příměří v Sýrii. Před měsícem podepsali ministři zahraničních věcí obou států - Sergej Lavrov a John Kerry - dohodu, která měla být základním kamenem trvalého příměří v Sýrii. Za dva týdny bylo po dohodě, protože Rusko bylo obviněno, že jeho letadla bomardovala humanitární konvoj, mířící do obleženého města Aleppo.

Když nálety ze strany sil prezidenta Asada a ruské armády na Aleppo neustaly, bylo jen otázkou času, kdy se smlouva zhroutí. Což se také stalo. Josh Earnest, tiskový tajemník Bílého domu prohlásil: "Jakákoli trpělivost týkající se Ruska byla tímto vyčerpána!"

Moskva se podle západních zdrojů připravuje na další eskalaci. Moscow Times uvádí, že v Sýrii může dojít k "náhradní válce", kdy ruské zálohy hodlají zaujmout území, které vyklidili Američané. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že v Sýrii používá systém protivzdušné obrany S-300. V tuto chvíli skupiny syrských rebelů nemají žádná letadla nebo balistické rakety, které by mohl S-300 detekovat.

Asymetrická odpověď

Kreml si však uprostřed svých snah o zmírnění sankcí musí přiznat, že jsou pro něj hodně citlivé. Rusko nikdy předtím nepřiznalo, že ho značně postihují. Dříve se tvrdilo, že ruský národ jenom víc stmelí. Putin volal po náhradě absentujícího importu, přesunu ekonomiky k novým, hi-tech standardům, což může přinést jen sjednocený národ.

Kreml se pokouší už několik měsíců dosáhnout aspoň částečného zmírnění sankcí. Největší snaha panuje v oblasti takzvaných "sektorových sankcí", týkajících se strategických částí ruské ekonomiky, vázaných na mírové dohody v Minsku. Dokonce jsou ve výhledu nová legislativní opatření mající formu výzvy k vyjednávání. "Máme celý seznam ruských požadavků ve formě zákonů, který je oficiální a tudíž ho nelze obejít. Z tohoto pohledu se jedná o ústupek, forma »pojďme si o tom promluvit«, mířící k osobě amerického prezidenta."

Moskva nepředpokládá, že by Obamova administrativa zvolila novou lekci, nicméně připouští, že reakce by mohla být neodpovídající. "Rusko se tak ocitá na pokraji nových sankcí v souvislosti s humanitární katastrofou v Sýrii," dodává Frolov.

Témata:  Rusko Sýrie Vladimír Putin

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy