Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov si vyslechl kritiku kvůli bombardování Halabu, Rusko prý chce být u rezoluce pro OSN

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Šéf ruské diplomacie se dnes v Moskvě sešel se svým francouzským protějškem Jean-Markem Ayraultem. Jednali o situaci v Sýrii, především pak o dalším vývoji ve městě Halab.

Rusko chce spolupracovat na přípravě návrhu rezoluce, kterou pro Radu bezpečnosti OSN navrhuje Francie.

Ayrault dal v Moskvě najevo, že Francie je proti intenzivnímu bombardování Halabu. "Nic nemůže ospravedlnit tu palbu a tolik mrtvých," řekl francouzský šéfdiplomat. Rusko jako spojenec syrského režimu podle něj nemůže takovou situaci tolerovat. "Na zastavení palby není nikdy pozdě a to je důvod, proč jsem se rozhodl odjet do Moskvy," řekl Ayrault na tiskové konferenci.

K možnosti zavést proti Rusku sankce kvůli situaci v Sýrii, Lavrov řekl, že doufá, že převládne zdravý rozum, a ne přání vinit Rusko za všechno. Ministr také prohlásil, že protiraketové systémy S-300 a S-400, které má Rusko v Sýrii, mají čistě obranný účel a Rusko jimi nechce nikoho ohrozit.

Lavrov také podle agentury TASS řekl, že Sýrie souhlasila s otevřením humanitárního úřadu Evropské unie v Damašku. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v lednu požádala Prahu, aby u syrské vlády prověřila možnosti poskytování humanitární pomoci. Česko trvale zachovalo v Damašku úřad v čele s velvyslankyní i po vypuknutí občanské války v roce 2011. Český úřad na místě zastupuje mimo jiné americkou diplomacii.

Témata:  Sergej Lavrov Francie Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy