reklama

Ve Spojených státech zatím žádné oběti ani zranění hlášeni nejsou. Vítr v postižených oblastech dosahuje rychlosti kolem 200 kilometrů za hodinu a hurikán se blíží pobřeží Jižní Karolíny.

Podle meteorologů Matthew zřejmě hlouběji do vnitrozemí USA nepronikne, ale na východě Floridy a na pobřeží Jižní Karolíny může způsobit nemalé škody. Jih Floridy vyvázl bez větších pohrom.

Matthew zato silně zasáhl menší ostrovy při východním pobřeží poloostrova. Zničena tam byla zejména mobilní obydlí a na nouzovou telefonní linku volaly stovky lidí, kteří v minulých dnech odmítli doporučení k evakuaci. Na domy padají podmáčené stromy, prudký vítr odnáší střechy.

Kennedyho vesmírné středisko na Mysu Canaveral, který leží na východním pobřeží Floridy, ohlásilo jen menší škody na budovách a zaparkovaných vozidlech. Floridský guvernér Rick Scott dnes na tiskové konferenci oznámil, že bez proudu je 600.000 floridských domácností.

Na Haiti při hurikánu zahynulo nejméně 572 lidí, ale bilance se může ještě zvýšit. Řada lidí na ostrově neuposlechla výzvy k evakuaci. OSN odhaduje, že s následky hurikánu se nyní potýká na 350.000 obyvatel a že několik desítek tisíc osob živel připravil o střechu nad hlavou. Například město Jérémie, jež obývá asi 40.000 lidí, bylo téměř zničeno.

Téměř 200 mrtvých bylo nalezeno na západě Haiti, kam se až nyní záchranáři dostali. Několik tamních vesnic bylo zaplaveno, ve farmářské obci Chantal zahynulo kolem 90 lidí a desítky dalších se pohřešují. Do provizorních přístřeší se na ostrově uchýlilo kolem 61.500 lidí, kterým živel zničil domovy.