reklama

Džihádisté, kteří se vydávají na Blízký východ, aby bojovali ve jménu IS, jsou podle zveřejněné zprávy vzdělanější, než jejich krajané. Materiály, které unikly džihádistům, naznačují, že většina těch, kteří se ke skupině přidávají, dokončila středoškolské vzdělání, čtvrtina dokonce chodila na univerzitu. Z 3803 případů, které zpráva cituje, jen 15 procent rekrutů nedokončilo střední školu a méně než dvě procenta tvoří lidé naprosto negramotní.

Sebevražednými atentátníky se pak nejčastěji stávají ti, kteří před vstupem do IS neměli zaměstnání, nebo ti, kteří působili v armádě, ukazuje studie. Data pochází z materiálů, které unikly IS a které zpracovávali výzkumní pracovníci.

Mnozí odborníci poukazovali, že se k IS často přidávají lidé nevzdělaní a chudí, kteří jdou za vidinou plného žaludku a žoldu. Jak ale naznačuje zpráva, není to tak úplně pravda. „Chudoba není to, co žene lidi do náručí násilného extremismu. Zahraniční rekruti ze Středního východu, severní Afriky a jižní a východní Asie jsou výrazně vzdělanější, než je pro jejich region typické," uvádí zpráva.

„Důležitým zjištěním je, že tito jedinci nejsou zdaleka nevzdělaní nebo negramotní. Většina tvrdí, že navštěvovala střední školu a velká část pokračovala ve studiu na vysoké škole," shrnuje zjištění studie, ze které cituje server Daily Mail.

Drtivá většina migrantů pak tvrdí, že před nástupem k IS měla zaměstnání, mezi povoláními rekrutů se objevují i pozice jako „manažer, zaměstnanec v soukromém sektoru či zaměstnavatel". Rekruti v dotaznících také uváděli, na jaké pozici by v rámci v chalífátu chtěli pracovat. Mnoho vysokoškolsky vzdělaných radikálů chtělo pracovat v administrativě, ale hlásili se i jako vojáci nebo sebevražední útočníci.

Rekruti IS podle zprávy pocházejí ze všech koutů světa. Mezi TOP 5 zemí však patří Saúdská Arábie, Tunisko, Maroko, Turecko a Egypt. Z nemuslimských zemí vede Rusko, Francie, Německo. Průměrný věk zahraničních rekrutů je 27,4 let. V průměru pochází nejmladší rekruti z Libye (23,7 roku), nejstarší z Indonésie (33,5 roku).