Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozšíření EU o deset zemí se vyplatilo, ukázala studie

EU
EU
Foto: Pixabay

Vídeň - Rozšíření Evropské unie o deset zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy v letech 2004 a 2007 se Rakousku vyplatilo. Ukázala to dnes zveřejněná studie Rakouské akademie věd.

Většina migrantů z těchto zemí nemá podle studie problémy s integrací do společnosti, a zůstávají tak "neviditelní". K úspěšné integraci přispívá i kulturní blízkost a poměrně vysoká ochota Rakušanů přijmout obyvatele těchto zemí mezi sebe, což údajně plyne z dlouhé společné historie. Valná většina příchozích přitom dokázala najít v Rakousku práci.

Na rozdíl od Rakouska například v Nizozemsku, kde výzkumníci zároveň vypracovali podobnou studii, místní nepočítají s tím, že by přistěhovalci z východní Evropy zůstali v zemi nastálo, a neusilují tak o jejich hlubší integraci.

Na počátku letošního roku žilo v Rakousku 366.000 přistěhovalců z deseti zemí, které do EU vstoupili v roce 2004 a 2007, tedy z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, tří pobaltských států, Slovinska, Rumunska a Bulharska. Největší část z nich tvořili Rumuni, Poláci a Maďaři. Například přistěhovalců z Německa žilo ve stejném okamžiku v Rakousku 220.000.

Témata:  Rakousko přistěhovalectví EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy