Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Estonsku nastoupila do funkce první prezidentka Kaljulaidová

Kersti Kaljulaidová
Kersti Kaljulaidová
Foto: Reprofoto YouTube

Tallinn - Nová estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová, kterou před týdnem zvolil parlament, se dnes jako první žena v dějinách této pobaltské země složením přísahy ujala nejvyšší funkce.

V inauguračním projevu upozornila, že pro novou generaci je někdejší sovětská okupace už jen vzpomínkou prarodičů. Nezávislost podle ní není cíl sám o sobě, ale jen předpoklad.

"Bohužel to neznamená, že je vše v pořádku. Bezpečnost a svoboda byly brány jako samozřejmost, ale tak tomu není. Obyvatelstvo stárne a zmenšuje se. Jsme na prvních místech v žebříčcích, ve kterých by bylo lepší být poslední," upozornila.

Uvedla také, že sama prezidentka není s to zajistit spravedlivý svět, může jen usilovat o to, aby nastolovala důležité otázky na pořad dne a připomínala, že stát má být slabou oporou.

"Každý z nás vytváří takové Estonsko, jaké si sám přeje," zdůraznila. "Lidi bez chyb neexistují. Rozvíjet Estonsko lze jedině tak, že budeme podporovat jeden druhého," dodala.

Témata:  Estonsko Kersti Kaljulaidová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy