Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novozélandský ministr obrany se pustil do Číny, přišla reakce

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Peking - Novozélandský ministr obrany Gerry Brownlee na mezinárodním fóru v Pekingu ostře kritizoval Čínu za zvyšování napětí v Jihočínském moři. Reakce přišla záhy.

Brownlee Čínu kritizoval za to, že v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy s přistávacími dráhami, čímž vyvolává další obavy. "Příkladem zvyšováním napětí je stavební činnost a rozmísťování vojenských prvků ve sporných oblastech," podotkl Brownlee.

Jako host konference v Pekingu Brownlee vyzval země, mezi nimiž panují neshody ohledně územních nároků v moři, aby podnikly kroky, kterými zmírní napětí. "Stavíme se proti činům, které narušují mír a podkopávají vzájemnou důvěru," uvedl.

Předsedající fóra, která je zároveň exnáměstkyní čínského ministra zahraničí, poznámka Brownleeho popudila. "Doufáme, že země, kterých se spory netýkají, budou respektovat to, že země, které tyto spory vedou, si je vyřeší mezi sebou," reagovala Fu Jing. "Jak se už ukázalo, vměšování rozdíly jen zvětšuje a někdy i zvyšuje napětí," dodala.

Jihočínské moře je významnou obchodní trasou. Kromě Číny se o moře dělí ještě Brunej, Malajsie, Filipíny, Tchaj-wan a Vietnam.

Témata:  Čína Nový Zéland

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.