reklama

Sdělila to dnes kancelář francouzského prezidenta a potvrdila ruská agentura TASS. "Dnes ráno navázaly kontakt (úřady obou prezidentů) Kreml a Elysejský palác, který navrhl Putinovi pracovní návštěvu k Sýrii a přitom vyloučil jakýkoli jiný program pro Hollandea. Rusko v reakci na tento návrh jen uvedlo, že chce odložit návštěvu plánovanou na 19. října," uvedl Hollandeův úřad. Zrušení Putinovy cesty potvrdila i ruská státní agentura TASS.

Hollande dnes prohlásil, že přes velmi rozdílné postoje Moskvy a Paříže ohledně Sýrie je důležité v jednáních s Ruskem pokračovat. Tato jednání ale musejí být "upřímná a neústupná, jinak by to nemělo smysl". Hollande vytkl Rusku, že v Radě bezpečnosti OSN vetovalo francouzský návrh rezoluce k zastavení bombardování a nastolení příměří v Halabu.

Ruský velvyslanec v Paříži Alexandr Orlov dnes uvedl, že Putin příští středu přijede na pozvání kancléřky Angely Merkelové do Berlína, kde se bude konat jednání o Ukrajině v takzvané normandském formátu.

Zdroj z francouzské diplomacie citovaný agenturou Reuters ale uvedl, že se schůzka může konat jen v případě, pokud se v následujících dnech podaří dosáhnout "skutečného pokroku".