Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci znásilnili ženu na vozíku, policie to neřešila. A lidé vyrazili do ulic

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Visby (Švédsko) – Švédská státní policie musela poslat posily na ostrov Gotland, kde vypukly nepokoje poté, co pětice mladých migrantů údajně znásilnila ženu na vozíčku. Informuje o tom server The Local.

Pět mužů bylo na začátku minulého týdne zadrženo poté, co žena kolem třiceti let nahlásila, že byla ve městě Visby znásilněna. Ve středu byli muž propuštěni, protože podle státního zástupce nebyl k dispozici dostatek důkazů, aby mohli být vzati do vazby.

Pětice mužů ve věku kolem dvaceti let je však stále vyšetřována na svobodě. Švédská policie odmítla poskytnout jakékoliv podrobnosti o údajných útočnících, podle médií však šlo o žadatele o azyl. K napadení podle zpráv došlo v tamním uprchlickém centru.

Vše začalo ve chvíli, kdy žena s jedním z mužů sdílela taxi na cestě z restaurace. Žena potřebovala na záchod, muž jí proto nabídl, aby si skočila k němu domů. „Následovala ho dovnitř a neměla obavy, že se něco stane. Pak muž využil situace. Na záchodě ji začal zneužívat," uvedl ženin advokát Staffan Fredriksson.

Další muži se prý objevili o něco později. „Nevíme, odkud přišli. Dělo se to několik hodin. Byla paralyzována a nebyla schopna se fyzicky bránit. Mohla jen říkat ne," dodal advokát. Žena totiž podle médií sice může chodit, ale jen na krátké vzdálenosti, na delší vzdálenosti musí používat vozík.

Tamním obyvatelům se ale přístup policie a úřadů, které muže nechali volně odejít, vůbec nelíbí. Minulou středu proto více než 100 lidí pochodovalo od tamní policejní stanici až k centru, kde k útoku mělo dojít. Demonstranti později házeli na zařízení pro migranty kameny.

„Pokud se bavíme o situaci obecně, je velmi vážné, když se lidé snaží ovlivňovat právní systém. To je samozřejmě vážné, pokud je to účelové," řekl policejní vyšetřovatel Mats Holst listu Hela Gotland. Konkrétně ale incidenty na ostrově komentovat nechtěl.

Na místo proto bylo ze Stockholmu posláno asi 60 policistů, kteří měli spolupracovat, aby zabránili dalšímu násilí nebo eskalaci konfliktu, kolem budovy byla posílena bezpečnostní opatření, navíc měli pomáhat v dalším vyšetřování trestné činnosti na ostrově.

„My prostě nemůžeme akceptovat, když lidé berou zákon do vlastních rukou, což podle vyjádření mnozí chtěli udělat," uvedl v prohlášení Torbjörn Nilsson, vedoucí policie v Gotlandu. „Musíte rozlišovat mezi těmito minulými dny a tím, jaký je Gotland obecně. Gotland je ve srovnání s jinými oblastmi velmi bezpečné místo a ve srovnání se zbytkem země je se tu děje málo trestných činů," dodal s tím, že způsob, jakým lidé v této situaci jednali, nemá obdoby.

Podle listu Hela Gotland je na ostrově v tomto roce hlášeno celkem 28 případů znásilnění.

Témata:  Švédsko policie Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy