Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti KLDR nepomáhají. Jižní Korea si stěžuje na sílící režim

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Soul - Během posledních měsíců byl svět opakovaně svědkem severokorejských výhružek, na které Západ reagoval dalšími sankcemi. Podle vysokého představitele Jižní Koreje ale sankce KLDR nijak neoslabily – naopak. Informoval o tom server Voice of America.

Představitel Jižní Koreje, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že navzdory různým krokům, které Západ proti Severní Koreji podnikl, nejsou patrné žádné známky toho, že by severokorejský režim oslaboval.

Nedávno uvalené přísnější mezinárodní sankce podle něj naopak režim upevnily a posílily autoritu severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Dále tvrdí, že Soul věří, že Severní Korea vyvinula jednotunovou hlavici, kterou by bylo možné použít s raketou Rodong. Ta má dosah 2 tisíce kilometrů a mohla by tak například zasáhnout americké základny v na Okinawě a Guamu.

Uvedl také, že se nyní Kim Čong-un zřejmě bude snažit urychleně pokročit v jaderném výzkumu a zbrojení, než vejdou v plný efekt sankce, ke kterým se v úterý přidala i Čína. Ta zakázala import zlata a vzácných minerálů z KLDR a naopak export tryskového paliva a dalších ropných produktů, ze kterých lze vyrobit raketové palivo.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy