Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země, které odmítnou uprchlíky, by neměly dostat dotace z EU, prohlásil Renzi v parlamentu

Summit G7 v Německu, Matteo Renzi (vpravo)
Summit G7 v Německu, Matteo Renzi (vpravo)
Foto: g7germany.de

Řím - Italský premiér Matteo Renzi dnes v parlamentu prohlásil, že by země východní části EU, které odmítají uprchlické kvóty, měly přijít o evropské dotace. Přijímat běžence se zdráhají především země V4, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Od počátku roku 2014 do Itálie přes Středozemní moře připlulo přes 460.000 migrantů. Zhruba 160.000 jich v zemi zůstalo.

Z 39.600 migrantů, kteří měli odejít z Itálie do jiných členských zemí na základě kvót EU, dosud zemi opustilo jen 1300. Z Řecka z 66.400 převzaly další členské země pouze 4600 migrantů.

"Je nutné, aby Itálie podpořila velmi tvrdý postoj vůči zemím, které obdržely z unie spoustu peněz na obnovu svých území a které se nyní vyhýbají svým závazkům při přerozdělování imigrantů," řekl Renzi, který se stejně jako ostatní hlavy států a vlád EU zúčastní příští týden summitu EU v Bruselu. "Pozitivní aspekty členství v EU musí být vyváženy povinnostmi, které z něj vyplývají," dodal Renzi.

Témata:  Matteo Renzi uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy