Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál na Slovensku: Arab týral svojí manželku, podle policie je to v pořádku

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Islámské zvyklosti začínají postupně zasahovat i do evropského trestního práva. Dokládá to otřesný případ, který se odehrál na Slovensku. Tamní matka tří dětí si vzala za manžela muže ze Saúdské Arábie, který ji doma fyzicky týral. Podle policistů je to ale v souladu s islámským právem.

Slovenka a matka tří dětí dnes žije neznámo kde. Ukrývá se totiž před manželem ze Saúdské Arábie, na kterého už třikrát podala trestní oznámení pro týrání. Policie ale přečin klasifikovala jako přestupek a odůvodnila to tím, že islámské manželství a zákony ženy znevýhodňují.

Manželství Slovenky a muže ze Saúdské Arábie už roky nefunguje. Ona neshody řeší útěkem i se třemi dětmi, on kontaktuje policii, aby nahlásil její pohřešování. Za vším stojí teror a psychické i fyzické týrání, kterého se měl podle televize Joj dopouštět muž Arabského původu.

Manžel přitom tvrdí opak. "Ona mě psychicky týrá. Nesouhlasí s rozvodem, právník jí volal, chtěl zahájit rozvodové řízení, a ona nesouhlasila. Vzala děti a odešla pryč. Má akutní depresi, vymýšlí si," tvrdí podle televize muž.

Žena ale svou verzi příběhu podává úplně jinak. "Už jsem spala, když mě vytrhl z postele, tahal mě za vlasy a začal do mě kopat a strašně mě zmlátil. Praštil se mnou o zeď a křičel, že mě zabije," popisuje týraná matka.

Policii poprvé kontaktovala v roce 2010, následně o pár měsíců později a potřetí v roce 2012 opět. Ani jednou se ale nedočkala zastání. V policejní zprávě je totiž napsáno, že muž může potrestat ženu v případě neshod fackami a ignorováním. V odůvodnění se rovněž píše, že islámské manželství a zákon o rodině znevýhodňují ženu různými způsoby.

Slovenští vyšetřovatelé jednoduše postupovali ve smyslu práva šaría, islámského právního systému, podle něhož má muž vydělávat peníze a žena se starat o domácnost a poslouchat jej. Zarážející ale je, že oba manželé žijí na Slovensku, kde by měly platit slovenské zákony.

Věc začal řešit až generální prokurátor, který případ označil za obludný. "Na základě vašeho e-mailu a usnesení, které jste poslali, označil generální prokurátor postup policie za obludný. Ve věci začal ihned jednat. Požádal krajskou prokuraturu o prošetření tohoto případu," sdělila televizi mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

"Po kontaktu s generálním prokurátorem jsem si vyžádala spis a ve věci postupu policie jsem ihned zahájila řízení. Jde o starší spis, avšak zákonnost postupu policie prošetříme. Zároveň jsem volala prokurátorovi z II., Aby ji přijal a sepsal s ní trestní oznámení," řekla televizi Iveta Kopčová, krajská prokurátorka v Bratislavě. Matka tří dětí se tak možná po letech dočká spravedlnosti.

Témata:  Slovensko Islám domácí násilí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy