Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy zaútočili proti šíitům vJemenu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: navy.mil

Washington/Saná - Americká armáda se rozhodla pro odvetu za neúspěšné raketové útoky na torpédoborec u Jemenu a začala z lodi ostřelovat tři pobřežní místa kontrolovaná šíity. Situaci v regionu sleduje šíitský Írán.

Útoky, které schválil prezident Barack Obama, představují první přímý vojenský zásah Washingtonu proti cílům kontrolovaným šíity.

Pentagon oznámil, že zničená radarová stanoviště byla zapojena do akce proti torpédoborci Mason. Od neděle na něj byly vypáleny tři rakety, ale až k lodi nedoletěly. Mluvčí Pentagonu Peter Cook dodal, že podle počátečních zjištění byla radarová místa zničena.

Střely Tomahawk s plochou dráhou letu byly vypáleny na cíle v Jemenu z torpédoborce Nitze ráno kolem čtvrté hodiny místního času (03:00 SELČ). "Tyto radary byly aktivní při předchozích útocích a pokusech o ně v Rudém moři," citovala agentura Reuters nejmenovaného amerického představitele. Podle něj byly zničené radary v odlehlé oblasti, takže útok na ně neznamenal velké ohrožení civilistů.

Jemenští šíité dnes odmítli odpovědnost za raketovou palbu na americkou loď. "Tvrzení Američanů je neodůvodněné, povstalci s těmi útoky nemají nic společného," sdělil představitel vojenského křídla odpůrců Saná. USA ale tvrdí, že rakety byly vypáleny z území, které šíité kontrolují.

Povstalci rovněž varovali Američany před jakýmikoli útoky na jemenskou půdu. "Přímý americký útok z dnešního rána zacílený na jemenskou půdu je nepřijatelný," uvedl mluvčí jemenských jednotek bojujících na straně rebelů. "Jemen má právo bránit se a na jakýkoli vývoj budeme patřičně reagovat," dodal.

Íránská agentura Tasním oznámila, že Írán poslal do Adenského zálivu dvě vojenská plavidla s cílem chránit obchodní lodě. Íránská plavidla se tak podle Reuters dostávají do blízkosti konfliktní zóny.

Raketovou palbu na americkou loď dávají tiskové agentury do souvislosti se sobotním náletem v Saná, při němž bomby zasáhly pohřební hosty a zabily 140 lidí. Ochránci lidských práv z Human Rights Watch (HRW) dnes útok na hosty pohřbu označili za válečný zločin. Na místě se prý našly zbytky použitých střel americké výroby.

"Útok na americké válečné lodě svědčí o tom, že jemenští šíité se rozhodli připojit se k takzvané ose odporu, k níž nyní patří Írán, libanonský Hizballáh a palestinský Hamas," řekl Michel Knights z washingtonského ústavu pro blízkovýchodní politiku.

Témata:  Jemen U.S. Navy Barack Obama

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy