Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti by měli mít vlastní autobusy, navrhuje starosta. A politici se rozjeli

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Calizzano (Itálie) - Starosta severoitalského města čelí kritice poté, co požádal, aby uprchlíci nepoužívali stejné autobusy jako místní školáci. Regionální zástupci demokratické strany premiéra Mattea Renziho to přirovnali k segregaci během „apartheidu". Starosta však na svých slovech trvá.

Starosta města Calizzano, které leží poblíž Savony v severní Itálii, se setkal s tamní autobusovou společností a majiteli hotelu, kde v současné době žije 40 uprchlíků. Požadoval, aby migranti používali jiný autobus než tamní školáci.

Starosta Pierangelo Oliviero poukázal, že jelikož autobus má kapacitu jen 48 osob, děti by musely jet buď autobusem v 6:30 nebo 6:45, aby se do školy dostaly včas. Migranti ubytovaní v hotelu Lux by proto podle něj měli použít jiný druh dopravy.

Šéf Demokratické strany v Ligurii Raffaella Paitaová odsoudila toto rozhodnutí, které označila za „ostudné" a přirovnala jej k segregaci v Americe na počátku 20. století. „Ti, kdo mluví o apartheidu, mají pravdu," citují její slova italská média. „Problémy nevyřeší diskriminace lidi."

Oliviero však trvá na svém a poukázuje, že by migranti neměli úplný zákaz, ale pouze naznačil, že by se měli vyhnout cestování v přeplněném autobusu, kterým lidé dojíždějí za prací a studenti do školy. „Je to prostě věc zdravého rozumu," řekl listu Il Vostro Giornale.

Místní pobočka Národního sdružení italských obcí (ANCI) brání Oliviera s tím, že tato politika „nemá nic společného s rasismem" a že Calizzano je „ctnostné" město, které bylo mezi prvními, které přijalo migranty a pomohlo jim začlenit se. ANCI uvádí, že město s 1500 obyvateli hostí 40 migrantů, původně přitom mělo město přijmout jen 24 lidí.

Do hotelu Lux byla nedávno přivolána policie, která musela zasáhnout při rvačce mezi uprchlíky, napsal deník Il Giornale. Objevilo se také obvinění, že ne všichni přistěhovalci platí za své jízdenky a navíc se prý chovají nevhodně k ženám a dívkám v autobuse.

Italská migrační střediska jsou přeplněná kvůli stabilnímu toku migrantů i kvůli uzavření hranic s Francií a Itálií. Navíc tato centra podle serveru The Local nedostala v posledních měsících ani cent z vládních prostředků. Nárůst počtu migrantů vedl k sociálnímu napětí. Calizzano není jediné italské město, které chce migranty nějakým způsobem „separovat".

Před několika dny vyšlo najevo, že dvě uprchlické děti ze školy v Sardinii byly požádány, aby používaly jiné toalety než ostatní děti. Stalo se tak poté, co rodiče vyjádřili obavy, že chlapci by mohli mít nakažlivé nemoci.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.