Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střet mezi USA a Ruskem vypukne letos, tvrdí analýza

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington - Ještě letos může dojít k ozbrojenému střetu mezi armádou Spojených států a ruskými vojsky. Podle americké analytické společnosti Stratfor by se střet měl odehrát v Sýrii.

Analýza uvádí, že USA se do konce roku soustředí na ofenzívu proti pozicím Islámského státu v Mosulu a ve městě Rakka. Spolupráce Washingtonu a Moskvy ale bude zřejmě minimální, protože obě strany vypověděli řadu dohod a ukočení krize v Sýrii diplomatickou cestou už nepatří mezi jejich priority.

Rusko se podle Stratforu bude držet vojenské taktiky a vzdá se diplomatických snah o vyřešení konfliktu, zatímco americká strana na ně ani není připravena, neboť brzy vyprší mandát prezidenta Baracka Obamy.

Podle analytiků právě díky těmto skutečnostem poroste riziko ozbrojeného konfliktu obou armád. "Ve čtvrtém čtvrtletí se potenciál střetu Ruska a USA zvýší, protože Washington podporuje sunnitské povstalce v Sýrii a omezuje zbavuje politiku dialogu s Moskvou," píše Stratfor.

Situaci ale ovlivňují i místní hráči, komplikuje ji například přítomnost tureckých vojsk, která budou postupovat na jih Sýrie pod americkou ochranou, aby se snížilo riziko střetnutí s Ruskem. Další spojenci USA ze zemí Perského zálivu vedou střety proti Íránu. Podle analytiků se přitom pokoušejí využít rozporů mezi Ruskem a USA a posílit pozice svých sunnitských satelitů.

Témata:  USA Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy