reklama

Zdá-li se vám počet popravených - 1643 lidí - malý, připočtěte si klidně hned tisíce popravených Číňanů. Amnesty International totiž Čínu do svých statistik nezahrnuje - počet poprav je tam státním tajemstvím. Ještě nemožnější je získat podobná čísla o popravách v Severní Koreji, takže ve skutečnosti by statistiku mohutně navýšila i KLDR.

"Loňský nárůst poprav je opravdu znepokojivý. Už 25 let nebylo tolik lidí na světě popraveno," okomentoval výsledky generální tajemník Amnesty International (AI) Salil Shetty. Zejména kritizuje (kromě Číny) první tři země v žebříčku - Írán, Saúdskou Arábii a Pákistán. Podle něj tam soudy lehko posílají lidi na smrt v "bezprecedentních případech" a často v rozporu se spravedlností.

Přehled poprav zde.

Dobrou zprávou je alespoň to, že stále více zemí od trestu smrti ustupuje a ti, co ho provozují, se tak ocitají sami. Například loni trest smrti zakázal Madagaskar, Fidži, Surinam a Kongo. Poprvé v lidské historii tak převažuje počet států, kde popravy zrušili (102) nad těmi, co je ještě mají.

Írán loni prokazatelně popravil nejméně 977 lidí, a to především kvůli drogovým zločinům. Mezi odsouzenými a popravenými jsou i čtyři nezletilí, protože Írán ještě stále popravuje i nedospělé.

I Pákistán loni popravil pět nezletilých - z celkového počtu 320 lidí. Počet popravených Pákistánců je dosud nejvyšší za dobu, kdy popravy AI sleduje. Ještě horší je situace v Saúdské Arábii. Tam soudy nechaly popravit sice "jen" 158 lidí, ale jejich počet tak oproti roku předchozímu vzrostl o celých 76 procent. Oproti tomu například Spojené státy popravily "pouze" 28 lidí. Z toho zdaleka nejvíce jich bylo v Texasu - třináct.

Amnesty International (AI) také upozornila, že stále existují země, kde padají tresty smrti i u méně závažných zločinů jako je obchod s drogami, korupce, rouhačství nebo cizoložství.