Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapivá spojitost: U ostatků pohřešované dívky nalezeno DNA známého neonacisty

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Bayreuth (Německo) - Překvapivou možnou spojitost mezi zemřelým neonacistou Uwe Böhnhardtem a případem 15 let pohřešované Peggy Knoblochové odhalili němečtí kriminalisté. Na místě nálezu pozůstatků dívky objevili vyšetřovatelé i stopy Böhnhardtovy DNA. Oznámila to dnes policie a prokuratura, informovala agentura DPA. Osud Knoblochové je dosud obestřen otazníky, za její vraždu byl původně odsouzen jiný později propuštěný muž. Böhnhardt patřil k pravicovým extremistům podezřelým mimo jiné z několika vražd drobných podnikatelů tureckého původu.

Němečtí vyšetřovatelé našli u pozůstatků dlouho pohřešované Peggy Knoblochové lidskou DNA. Nepatřila ale muži, kterého v roce 2004 za vraždu dívky poslali na psychiatrickou léčebnu, ale nechvalně proslulému mrtvému neonacistovi Uwe Böhnhardtovi.Kriminalisté doufali, že lidská DNA nalezená u ostatků mrtvé dívenky, vnese trochu světla do velmi zamotaného případu. Teď jsou však vyšetřovatelé zmateni ještě více. Laboratorní výsledky poukázaly na překvapivou možnou spojitost se zemřelým neonacistou Uwe Böhnhardtem. O nálezu jeho DNA informovala v pátek policie a prokuratura.

Tehdy devítiletá Peggy Knoblochová z německého městečka Lichtenberg zmizela 7. května 2001. Ztratila se po cestě do školy, rojily se spekulace, že Peggy mohla být zavlečena do prostředí dětské prostituce. Dlouhá léta se nemohla najít, média jí začala přezdívat "německá Maddie".

Tělo dívenky našel nedaleko jejího domova náhodný houbař až letos v červnu. Krátce poté se našla i lidská DNA. Vyšetřovatelé už dříve obvinili z vraždy Peggy duševně nemocného Ulviho Kulaca, kterého se smrtí spojovaly nepřímé důkazy. Byl odsouzen k doživotnímu pobytu v psychiatrické léčebně. Nového procesu se dočkal až po deseti letech. Poté byl obvinění zproštěn a propuštěn.

Jak ukázalo vyšetřování, DNA patřila členovi neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), která už má na svém kontě deset vražd, dva bombové útoky a 15 bankovních přepadení. Böhnhardt spáchal sebevraždu v roce 2011 společně se svým komplicem Mundlosem. Jejich spolupachatelka stojí nyní před soudem.

Témata:  Německo DNA Peggy Knoblochová Uwe Böhnhardt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy