Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aféra kolem migrantů, kteří měli znásilnit ženu na vozíku, graduje. Došlo na výhružky

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Visby (Švédsko) – Před několika dny jsme vás informovali o údajném znásilnění švédské ženy na vozíku, kterého se měla dopustit skupina až šesti migrantů z tamního zařízení. Kvůli nedostatku důkazů jsou muži vyšetřováni na svobodě. To ale rozzuřilo místní, kteří se vydali do ulic. Někdo navíc vyhrožuje státnímu zástupci, který na ně neuvalil vazbu.

Státní zástupce z ostrova Gotland, který byl za kauzu zodpovědný, raději případ přenechal jinému kolegovi. „Má to co do činění s událostmi, ke kterým došlo na Gotlandu v posledních dnech," uvedl asistent generálního prokurátora Åke Olsson, který nyní převzal případ. Informuje o tom server The Local.

Minulý týden bylo zatčeno pět mužů kvůli podezření, že znásilnili ženu ve městě Visby. Později však byli propuštěni poté, co státní zástupce uvedl, že nebyl k dispozici dostatek důkazů, aby na ně mohla být uvalena vazba.

Na ostrově následně propukly nepokoje, konala se tu také demonstrace. Lidé vyhrožovali policii i státnímu zástupci. Na ostrov také byla vyslána policejní posila a dva lidé jsou nyní vyšetřováni za protiprávní jednání vůči veřejným činitelům.

Bývalý prokurátor v případu Mats Wihlborg navíc tvrdí, že se několik lidí sešlo přímo před jeho bydlištěm poté, co byli muži propuštěni. „Nebudu na ně podávat žalobu. Ale je to opravdu vážná věc. Nechci to víc komentovat," řekl místním novinám Hela Gotland.

Jeho náhrada trvá na tom, že není neobvyklé, když státní zástupce odejde uprostřed případu. „Tu a tam se to stane každému. Je to rutina. Máme příručku, která s tím počítá, "řekl.

Státní švédská policie v pondělí oznámila, že policisté, kteří byli na ostrov vyslání, budou postupně staženi poté, co bude obnoven klid. Forenzní vzorky odebrané z místa údajného znásilnění jsou podle médií právě analyzovány v Národním forenzním centru Švédska (NFC). Odborníci se snaží zjistit, kolik lidí mohlo být do činu zapojeno.

Všech pět podezřelých popřelo obvinění ze znásilnění, jeden však řekl, že měl se ženou sex po vzájemné dohodě.

Nový prokurátor se nechtěl k postupu policie vyjádřit, naznačil však, že vyšetřování bude ještě nějakou chvíli trvat. „Vyšetřování pěti lidí podezřelých z přitěžujícího znásilnění pokračuje. Nebudu uvádět, v jaké fázi vyšetřování jsme. Nemůžu ani říci, kdy bude šetření ukončeno, avšak nebude to v blízké budoucnosti. Bude to trvat několik týdnů," dodal.

Témata:  Švédsko znásilnění uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.