reklama

„Evropský parlament potvrzuje, že před sedmi a šesti lety pracoval po dobu jednoho měsíce jeden z pachatelů teroristických útoků v Bruselu pro úklidovou firmu, se kterou měl v té době Evropský parlament uzavřenou smlouvu," uvedl mluvčí parlamentu Jaume Duch Guillot.

Úřady sice neupřesnily, o koho z bruselských atentátníků se jedná, stanici BBC se ale podařilo zjistit, že zmiňovaným zaměstnancem je Najim Laachraoui, sebevražedný atentátník z letiště Zaventem, který se navíc účastnil i pařížských útoků.

Na otázku, jak se obávaný terorista dostal do tak důležité budovy EU, měl tiskový mluvčí jasnou odpověď. Nebyl důvod domnívat se, že by zrovna tento zaměstnanec mohl být nějak nebezpečný. Úklidová firma totiž musela doložit výpis z trestního rejstříku - a ten byl podle všeho v pořádku.

Najim měl navíc výborná hodnocení, dokonce úspěšně absolvoval na katolické škole. Jeho bratr byl úspěšným belgickým reprezentantem v taekwondu. Až mnohem později se ukázalo, že Laachraoui má zcela jiné představy o životě. V roce 2013 se přidal k bojovníkům Islámského státu.

Europarlament se otázkou bezpečnosti bude zabývat ve čtvrtek. V budově se sejde Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní záležitosti. "Evropští občané naprosto oprávněně očekávají, že jejich vlády a Evropská unie přijmou konkrétní opatření v boji proti džihádistickému terorismu," uvedla místopředsedkyně parlamentu Sylvie Guillaume.