Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko odmítlo poslat UNESCU letošní příspěvek

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonsko odmítlo poslat Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) finanční příspěvek za rok 2016.

Podle japonského tisku je důvodem fakt, že do registru Paměť světa UNESCO byly loni zapsány dokumenty vztahující se k masakru, který v čínském městě Nanking za druhé světové války spáchali japonští vojáci.

Japonský ministr zahraničí Fumio Kišida potvrdil, že Tokio se rozhodlo nepředat organizaci UNESCO svůj každoroční poplatek téměř 40 milionů dolarů (981 milionů Kč). Ve zdůvodnění pouze uvedl, že se Japonsko chce přesvědčit, že tato organizace funguje náležitě a že plní svůj cíl podporovat mír mezi členskými státy prostřednictvím vzdělání. Možnou souvislost se zařazením dokumentů z Nankingu do registru Paměti světa UNESCO odmítl komentovat.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga nicméně ve čtvrtek prohlásil, že rozhodnutí UNESCO ohledně dokumentů Nankingu představuje problém vzhledem k rozdílnému pohledu Japonska a Číny na japonský útok z roku 1937. Japonská armáda tehdy dobyla Nanking, který byl od roku 1928 hlavním městem Čínské republiky. Suga varoval, že kvůli rozhodnutí UNESCO by Tokio mohlo této organizaci pozastavit finanční příspěvky.

Témata:  UNESCO Japonsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy