reklama

„Výsledky nizozemského referenda o přidružení Ukrajiny k EU jsou ukazatelem vztahu Evropanů k ukrajinskému politickému systému," napsal šéf ruské vlády na twitteru.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v souvislosti s referendem uvedl, že skutečným cílem organizátorů referenda byl útok na jednotu Evropy. Porošenko ujistil, že Ukrajina nesejde z cesty sbližování s EU a také bude dál pokračovat v naplňování dohod s EU, protože nizozemské referendum bylo jen konzultativní.

Nizozemci ve středečním nezávazném referendu odmítli dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. O hlasování nebyl velký zájem, přesto je výsledek vzhledem k účasti 32 procent voličů platný. Nesouhlas s asociační dohodou podle televize NOS vyslovilo 61,1 procenta voličů, pro bylo 38,1 procenta.

Nizozemský premiér Mark Rutte už prohlásil, že vláda svůj předchozí souhlas s ujednáním přehodnotí. Pravicový populista Geert Wilders referendum označil za začátek konce Evropské unie. „Je to začátek konce EU," napsal na twitteru Wilders. Podle politika se Nizozemci vzepřeli unijním elitám. Organizátoři hlasování tvrdí, že středobodem referenda nebyla jen Ukrajina, ale obecně diskuse o nedemokratičnosti EU a o její expanzi.