Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příjde USA o své postavení nejmocnější země světa? Diplomat odhalil zajímavé věci

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Stahují se Spojené státy ze světa? Tak zní otázka, kterou si klade Ivo Daalder, bývalý stálý vyslanec USA při NATO, který nyní působí v think tanku Chicago Council on Global Affairs. V komentáři pro server Washington Post uvádí, že každému, kdo sleduje americkou prezidentskou volební kampaň, lze odpustit, pokud dospěl k názoru, že Američané se prakticky nechtějí angažovat v dění, které probíhá za jejich hranicemi.

Kandidáti nerespektují náladu veřejnosti

Republikánský kandidát Donald Trump se uchyluje k přístupu "Amerika na prvním místě" a navrhuje stavět zdi, aby omezil přistěhovalectví, či zvýšit cla na dovoz zahraničního zboží, poukazuje Daalder. Doplňuje, že Trumpova demokratická protikandidátka Hillary Clintonová se zase obrátila proti těm samým obchodním dohodám, které dříve obhajovala z pozice ministryně zahraničí.

"Oba soupeří o nástupnictví pro prezidentovi Obamovi, který nastoupil do úřadu s příslibem ukončit americké války v zahraničí, ale také se často zdráhal převzít vedení při řešení některých nejpalčivějších problémů světa," konstatuje bývalý vyslanec.     

Ačkoliv se politici zřejmě domnívají, že americká veřejnost se chce uzavřít, poslední průzkumy provedené Chicago Council on Global Affairs podávají zcela jiný obraz o náladách Američanů ohledně zahraniční politiky, tvrdí Daalder. Podotýká, že jeden z klíčových ukazatelů jejich postoje k zahraničnímu angažmá - tedy zda by USA měly hrát aktivní roli ve světovém dění, nebo se držet dál - prokázal, že většina Američanů v poměru 2:1 (64 ku 35%), podporuje aktivní roli Spojených států, což je plně v souladu s předchozími průzkumy provedenými během posledních čtyř desetiletí.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Obecně pozitivní postoj Američanů vůči většímu angažmá ve světě odráží podle Daaldera i podrobnější průzkum v této otázce. Američané například podporují udržení stávajících vojenských aliancí, když 89% z nich tvrdí, že nějakým způsobem pomáhají Spojeným státům dosáhnout jejich zahraničněpolitických cílů, přičemž tato zásadní podpora se zvyšuje v případě konkrétních aliancí, uvádí bývalý diplomat. Deklaruje, že navzdory Trumpovu opakovanému zpochybňování NATO tři čtvrtiny Američanů a 60% miliardářových stoupenců věří, že USA by měly udržet, či ještě posílit své závazky vůči Severoatlantickému paktu.     

"Navíc, navzdory typické rétorice v letošní kampani Američané obecně podporují další hlavní pilíř zahraničního angažmá - mezinárodní obchod," pokračuje Daalder. Poukazuje, že ve skutečnosti 65% Američanů považuje globalizaci za pozitivní věc a byť v tomto směru převažují demokraté (74%), stejný názor zastává téměř polovina jádra Trumpových stoupenců (49%). Zatímco oba hlavní prezidentští kandidáti vystupují proti transpacifickému partnerství, plných 60% Američanů tuto důležitou obchodní smlouvu s Asií podporuje, což se týká i 56% těch, kdo v demokratických primárkách volili Bernieho Sanderse, a 49% přívrženců Trumpa, uvádí bývalý vyslanec.     

Trumpova menšina

Ačkoliv se v kampani často zdůrazňuje americká slabost v zahraničí, průměrný Američan stále věří, že USA jsou zdaleka nejvlivnější zemí světa, připomíná Daalder. Konstatuje, že veřejnost udělila americkému globálnímu vlivu hodnocení 8,5 bodů z 10 možných, zatímco druhá Čína obdržela 7,1, třetí Evropská unie 7 a čtvrté Rusko jen 6,2 bodu. "Navíc, podle většiny Američanů kritika Spojených států zaznívající během kampaně nesedí," tvrdí někdejší diplomat. Dodává, že většina z nich, celých 61%, míní, že USA mají jedinečný charakter, který z nich činí největší zemi světa, přičemž jen 38% soudí, že každá země je unikátní a Amerika není větší než jiné státy.  

S ohledem na tato zjištění pokládá Daalder otázku, na jakém základě stojí domněnka, že Američané se chtějí stáhnout ze světa, ne-li se rovnou uchýlit k izolacionismu. Ex-diplomat míní, že jedním z důvodů je skutečnost, že Trumpovi se podařilo zmobilizovat početnou menšinu, která se hlasitě vymezuje proti hrozbám ze strany migrace, islámského fundamentalismu a do jisté míry i zahraničního obchodu.  

"Podle našich průzkumů, plných 80% jádra Trumpových stoupenců věří, že velký počet přistěhovalců a uprchlíků přicházejících do Spojených států představuje kritické ohrožení, což si celkově myslí jen 43% Američanů," uvádí Daalder. Doplňuje, že v důsledku toho 92% příznivců republikánského kandidáta podporuje stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Na vzestupu je také strach z islámského fundamentalismu, především mezi republikány, z nichž více než tři čtvrtiny považují tento fenomén za kritické ohrožení USA, což je největší počet od roku 1998, kdy první takový průzkum proběhl, pokračuje bývalý diplomat. Konstatuje, že ačkoliv většina Američanů věří, že obchod má obecně pozitivní dopad na americkou ekonomiku, spotřebitele a celkovou životní úroveň (byť ne zaměstnanost Američanů), velká většina příznivců Trumpa se domnívá, že obchod negativně ovlivňuje všechny uvedené oblasti.    

"Donald Trump prokázal, že umí přeměnit mobilizaci protiimigrantských a protiobchodních nálad menšiny Američanů v silné hnutí, které se snaží ve světových záležitostech stavět na první místo Spojené státy," deklaruje Daalder s tím, že rozhodně nejde o převládající názor, jelikož většina Američanů preferuje silné, otevřené angažmá ve světě, které je základem americké zahraniční politiky posledních 70 let. To je podle bývalého diplomata dobrou zprávou pro ty, kdo věří, že aktivní americká role je klíčová pro bezpečnost a prosperitu země. "Co nyní potřebují, je silný hlas, který to zajistí," uzavírá Daalder.

Témata:  USA Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy