Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrakt za miliardy: Indie koupí od Ruska protiraketový systém S-400 Triumf

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Góa - Indie a Rusko dnes podepsaly miliardové vojenské kontrakty a další smlouvy o spolupráci. Dillí od Moskvy koupí i moderní ruský protiraketový systém S-400 Triumf.

Indický premiér Nárendra Módí a ruský prezident Vladimír Putin spolu hovořili na okraji dvoudenního summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika), který skončí v neděli.

Podle indické televize NDTV nakoupí Dillí od Moskvy čtyři systémy S-400 Triumf v přepočtu za více než 140 miliard korun. Indie tak získá ruské rakety země-vzduch s doletem přibližně 400 kilometrů.

Dillí chce také od Moskvy koupit 200 bojových vrtulníků typu Kamov 226T a čtyři fregaty 11356. Indie patří dlouhodobě k největším zákazníkům ruských zbrojovek, podobně jako její regionální soupeř Čína.

Indie s Ruskem podepsala celkem 16 dohod, které kromě zbraní zahrnují například i užší spolupráci v oblasti letů do vesmíru. V návaznosti na podpisy byl také prostřednictvím videokonference slavnostně otevřen nový reaktor indické jaderné elektrárny Kudankulam vybavené ruskými technologiemi.

Témata:  Vladimír Putin Indie rakety S-400

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy