Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva Američané unesení v Jemenu jsou volní, americká diplomacie k případu mlčí

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Saná/Washington - Dva Američané, které v Jemenu unesli šíitští povstalci, jsou na svobodě. Podrobnosti k diplomatickému vyjednávání nebyly zveřejněny.

Americký ministr zahraničí John Kerry k propuštění Američanů pouze řekl, že jejich svoboda je výsledkem složitých diplomatických opatření, jejichž součástí byl letecký transport Jemenců zraněných při nedávném náletu na pohřební průvod v Saná, při kterém zahynulo 140 lidí. Zraněné k lékařskému zaopatření převzal Omán.

Ománská státní tisková agentura převoz dvojice Američanů zadržovaných v Jemenu potvrdila, jejich jména neuvedla. Napsala jen, že propuštění je úspěchem jednání mezi Ománem a jemenskými úřady v Saná.

Válka v Jemenu trvá od roku 2014, v březnu 2015 se do konfliktu zapojila Saúdská Arábie. Právě Rijád je obviňována, že zmíněný letecký úder na pohřební průvod podnikl.

Témata:  Jemen John Kerry únos / rukojmí

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy