Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotsko připravuje nové referendum o nezávislosti. Konat by se mělo do čtyř let

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Glasgow - Skotská premiérka Nicola Sturgeonová dnes oznámila, že Skotsko pravděpodobně do konce roku 2020 uspořádá nové referendum o nezávislosti. Separatismus ožil poté, co Britové v červnu rozhodli o vystoupení z EU. Skotové byli ale většinou proti brexitu.

Sturgeonová již před třemi dny řekla, že návrh zákona o referendu o nezávislosti zveřejní příští týden. První plebiscit se konal v září 2014 a vyhráli odpůrci odtržení od Británie.

Ve Skotsku hlasovalo v červnu pro další členství v unii 62 procent voličů. Skotové si chtějí udržet i nadále pevné vztahy s EU, a proto žádají Londýn, aby jim umožnil ovlivňovat vyjednávání nových vztahů mezi Británií a unií. To však britská premiérka Theresa Mayová odmítá.

Sturgeonová se obává, že brexit připraví Skotsko o 80 tisíc pracovních míst. "Skotové nehlasovali proti ekonomické racionalitě, nehlasovali pro to, aby naše podniky čelily daňovým bariérám nebo aby naši dovolenkáři potřebovali víza. Skotsko si nevybralo tuto situaci. To vaše strana nás do ní uvrhla," vzkázala Sturgeonová britské premiérce.

Témata:  Skotsko Nicola Sturgeonová Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy