Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabíjení černochů policisty: Veřejnost prý podléhá fámám, hájí se šéf FBI

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

San Diego - Šéf FBI James Comey se dnes na mezinárodní policejní konferenci v San Diegu vyjádřil k množícím se případů, kdy bělošský policista zabije černocha. Podle něj je tato "epidemie" politováníhodným výsledkem dramatických videí ze zákroků a neexistence důvěryhodných statistických dat takových incidentů.

Comey uznal, že americké bezpečnostní sbory procházejí složitým obdobím. Všeobecné představy o násilnických, rasistických a nespravedlivých policistech ale považuje za mylný pohled.

"Každé video se stává dalším důkazem o celoamerické epidemii policejní brutality," řekl Comey s tím, že veřejnost ve skutečnosti neví, zda počty černochů zastřelených policisty stoupají, klesají či stagnují. "Vůbec nic o tom neví, protože ani my (federální vláda) o tom nic nevíme," dodal.

Absence důkazů a statistických dat vede podle Comeyho ke vzniku povídaček a jen několik málo videí sporných zákroků pak slouží k šíření zkreslených představ.

Informace o policejní brutalitě následně komplikují práci policistů, kteří před získáním uniformy přísahali chránit veřejnost, a ve výsledku mají policejní oddělení potíže s hledáním nových rekrutů.

Fámy podle Comeyho vrážejí klín mezi sbor a veřejnost, neboť policisté raději zůstávají v autech a dvakrát si rozmyslí, zda během noci někoho zastavit ke kontrole. "Naši policisté ta videa sledují a zoufale se nechtějí do takového jednou dostat. Neustále na to myslí," řekl šéf FBI.

Témata:  zabití černochů americkými policisty FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) policie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy