Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump od voleb očekává velké podvody. Má důkazy?

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York - Donald Trump očekává v prezidentských volbách rozsáhlé podvody a opačné názory republikánských spolustraníků považuje za naivní.

Vyplývá to z prohlášení republikánského prezidentského kandidáta, o nichž dnes informovala agentura Reuters. Trump se podle jejího názoru snaží prostřednictvím útoků na spravedlivost voleb kompenzovat rostoucí ztráty ve voličských preferencích.

Trump dnes vyslal na sociální síť twitter prohlášení, že "volební podvody se samozřejmě ve velké míře dějí před dnem voleb a budou se dít i při něm. Proč to vůdci republikánů popírají? Jak naivní!"

Trump tvrzení o manipulacích už několikrát zopakoval, žádné konkrétní důkazy ale nepřinesl, přestože k tomu byl vyzván. V mnoha státech USA už hlasování začalo, protože zákony umožňují voličům volit před hlavním termínem 8. listopadu.

Podle mnoha studií jsou v USA volební podvody řídké. List The Washington Post napsal, že v letech 2000-2014 byla v amerických volbách odevzdána zhruba jedna miliarda hlasů, přičemž hodnověrně prokázáno bylo jen 31 manipulací. Podle Newyorské právní univerzity se pravděpodobnost volebního podvodu v USA pohybuje mezi 0,00004 a 0,0009 procenta.

Témata:  Donald Trump volby v USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy